Afilieri internationale
Din noiembrie 2008, Asociaţia Naţională de Îngrijire Paliativă a devenit membru colectiv al EAPC (European Association for Palliative Care).
Asociaţia Europeană pentru Îngrijire Paliativă a luat fiinţă în anul 1988, ca urmare a iniţiativei profesorului Vittorio Ventafridda şi a Fundaţiei Floriani şi urmăreşte promovarea îngrijirii paliative în Europa. EAPC se doreşte a fi un for de informare şi un punct de sprijin pentru toţi cei care, fie activează în domeniul îngrijirii paliative, fie sunt interesaţi de acest domeniu. În prezent, EAPC reuneşte aproximativ 50 000 de membri din 40 de ţări şi are sediul în Italia, la Milano. Scopurile EAPC sunt: promovarea şi sprijinirea educaţiei şi cercetării în domeniu, facilitatrea colaborării şi reunirii specialiştilor din paliaţie, promovarea şi sprijinirea publicaţiilor de specialitate, crearea unei reţele globale de îngrijire paliativă în vederea asigurării unui schimb de experienţă şi informaţie cât mai eficient şi soluţionarea chestiunilor de natură etică pe care le întalnim în îngrijirea pacienţilor terminali.
Din calitatea de mebru colectiv al EAPC decurg o serie de beneficii:
- accesul permanent la informaţia de ultimă oră din domeniu
- reduceri pentru achiziţionarea publicaţiilor EAPC: „European Journal of Palliative Care” (EJPC) şi „Palliative Medicine”, două importante surse de informaţie în domeniul paliaţiei precum şi pentru achiziţionarea tuturor titlurilor medicale aparute la cunoscuta editură Oxford University Press (ex.: „Oxford Textbook of Palliatie Medicine”, „The Oxford Handbook of Palliative Care” sau „Oxford Textbook of Palliative Care for Children”)
- dreptul la un spaţiu publicitar alături de materialele EAPC, în cadrul congreselor
- dreptul de vot în cadrul Adunărilor Generale
- condiţii speciale, deosebit de avantajoase pentru membrii din Europa de Est.
În cadrul EAPC, ANIP, prin intermediul Conf.Dr. Daniela Moşoiu s-a implicat într-unul din multiplele grupuri de lucru specializate pe diferite domenii de acţiune. Cel în care activează Preşedintele ANIP se concentrează pe Dezvoltarea Asociaţiilor Naţionale. A fost iniţiat în 2006 în colaborare cu organizaţia „Help the Hospices”, având ca scop supravegherea şi sprijinirea asociaţiilor naţionale de îngrijire paliativă. Această acţiune a furnizat importante informaţii referitoare la problemele cu care acestea se confruntă, la posibilele soluţii asociate lor, la relaţia acestora cu sistemul public de sănătate precum şi la impactul pe care îl are asupra mediului social. Studiul a reliefat o serie de probleme precum dezvoltarea insuficientă a serviciilor la nivel naţional sau necesitatea extinderii programelor de training în strângerea de fonduri şi în activităţile de promovare.
Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) este o nouă alianţă internaţională constituită pentru a veni în ajutorul pacienţilor care au nevoie de îngrijire paliativă din lumea întreagă. În data de 5 mai 2009 a fost demarată, la nivel mondial, noua iniţiativă care se concentrează exclusiv asupra dezvoltării globale a mişcării hospice şi a îngrijirii paliative. Înfiinţarea Alianţei a pornit din conştientizarea faptului că, anual, peste 100 de milioane de oameni ajung în situaţia în care au nevoie de îngrijire paliativă şi sprijin pentru familiile lor dar numai 7% dintre aceştia ajung să o primească. Cererea cea mai mare a fost înregistrată în ţările lumii a treia şi în cele aflate în curs de dezvoltare. Doar în 15% din ţările lumii, îngrijirea paliativă este integrată în serviciile de sănătate.
Prin intermediul WPCA, reprezentanţii organizaţiilor axate pe paliaţie din întreaga lume colaborează pentru a asigura un acces mai larg la îngrijirea paliativă. Demersurile lor îşi fac simţită prezenţa în domenii precum educaţia sau cercetarea, în activitatea de lobby şi în adoptarea de noi strategii. Încă din 2003 au avut loc la un nivel informal întâlniri internaţionale care sprijineau aceste arii de dezvoltare. Din 2009 însă, grupul constituit cu şase ani mai devreme poartă oficial numele de „Worldwide Palliative Care Alliance”. Până în prezent, cei reuniţi sub noua titulatură au sprijinit o serie de proiecte şi iniţiative importante pentru dezvoltarea şi extinderea mondială a îngrijirii paliative.
Conf.Dr. Daniela Moşoiu, Preşedintele ANIP, ocupă funcţia de Director în Consiliul de Conducere al Alianţei, reprezentând Europa de Est. Beneficiile afilierii la WPCA sunt multiple:
- participarea la construirea unei voci unice care să susţină interesele pacienţilor şi ale furnizorilor de îngrijire paliativă de pretutindeni în faţa unor organisme internaţionale precum OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), Global Fund, UNAIDS dar şi în faţa potenţialilor finanţatori din întreaga lume
- dreptul de a participa la alegerea membrilor conducerii Alianţei şi de a desemna grupurile de lucru
- accesul la resursele WPCA utilizate pentru susţinerea şi dezvoltarea paliaţiei în ţările de provenienţă
- colaborarea cu liderii mişcărilor de tip hospice şi cu promotorii îngrijirilor paliative din toată lumea,
- obţinerea de sprijin pentru dezvoltarea educaţiei în domeniu, pentru activităţile de lobby şi strângere de fonduri, pentru dezvoltarea organizaţională, pentru elaborarea şi menţinerea standardelor de calitate
- schimbul de experienţă dintre profesioniştii diferitelor ţări